توضیحات
تعریف ماساژ
ماساژ درمانی عبارتست از دست ورزی با حرکات ملایم و آرام روی بافت های بدن . ماساژ درمانی به رهایی از فشار وگرفتگی های عضلانی و دردهای ناشی از آسیب دیدگی های بدنی و صدمات جسمانی کمک کرده و بدن انسان را به سمت یک رهایی و آرامش مطلق هدایت می کند .
امروزه بسیاری از افراد در سرتاسر جهان ، از مقوله ی ماساژ درمانی به عنوان یک روش مراقبتی بهداشتی بدن استفاده می کنند . کلمه ماساژ در مفهوم عام آن به معنای یک سری مهارت و حرکت های خاص دست و اعمال فشار می باشد که به صورت منظم و مداوم بر تمامی بافتهای بدن وارد شده و باعث آزاد سازی گرفتگی های بافتی ، آرامش سیستم عصبی و فعالتر شدن سیستم گردش خون می شود .
تاریخچه ی ماساژ درمانی
مطابق با شواهد و قرائن موجود ، ماساژ قدیمی ترین و خاص ترین درمان روح و جسم به شمار می رود . نخستین آثار مکتوب در مورد ماساژ در کتاب های قدیمی طب سنتی چین یافت شده است که تاریخ آن به سالهای قبل از میلاد باز می گردد. در آثار بر جا مانده از آن دوران ، ماساژ پوست و ماهیچه ها و عضلات بدن از رایج ترین شیوه های درمانی آن زمان بوده است .
با گذر و بررسی از آثار بر جامانده ی تاریخی ، متوجه این امر می شویم که ماساژ درمانی در تمامی فرهنگ ها و ملل مختلف مرسوم بوده و شاید دلیل عمده ی رواج آن مردم پسند بودن این شیوه ی درمانی می باشد .
در گذشته مردم بدون آگاهی و اطلاع کافی از ماساژ و مزیت های درمانی آن استفاده می کردند آما امروزه با توجه به تمامی فواید و امتیازات ماساژ درمانی ، عموم مردم با آگاهی کامل از آن استفاده می کنند .
برای مثال برای درمان تمامی ضرب دیدگی ها ، بلافاصله بعد از آسیب دیدن از تکان دادن عضو و مالش آن قسمت به منظور کاهش حجم درد و رفع آن استفاده می شد .
در این بین در گذشته ، اقوام مصری ، ایرانی ، یونانی ، چینی ، ژاپنی به شکل وسیع تری از این درمان استفاده می کردند و در بین دانشمندان و حکیمان قدیمی که از تکنیک های ماساژ درمانی به منظور رفع بیماری استفاده می کردند ، می توان به بوعلی سینا و بقراط اشاره کرد .
ماساژ از دیرباز به عنوان یک تکنیک درمانی در رفع دردها و درمان بیماریها مطرح بوده و مطالعات نشان می دهد که مالش اعضای بدن و ماهیچه ها در انسانهای نخستین و تمدن های باستانی وجود داشته است .هندی ها نیز از ماساژ درمانی در ورزش های هوازی و تنفسی استفاده می کردند . ایرانی ها و مصریان نیز از انواع مختلف ماساژ جهت درمان استفاده می کردند .
انواع ماساژ
فشار دادن نقاط مختلف بدن به منظور رها سازی و کاهش درد و استرس ماساژ گفته می شود که انواع مختلفی دارد .انواع ماساژ عبارتند از :
۱) ماساژ سوئدی
رایج ترین و پرکاربردترین نوع ماساژ ، ماساژ سوئدی می باشد که این روش شامل مالش های سبک و نرم و طولانی و همچنین مشت و مال دادن ماهیچه ها به صورت ریتمیک و ضربه ای بر روی لایه ی بیرونی ماهیچه و حرکت مفاصل می باشد . ماساژ درمانی سوئدی باعث تسکین گرفتگی عضلات و آرامش ماهیچه ها و افزایش انرژی می شود و حتی گاها ممکن است به درمان برخی از صدمات و آسیب های وارد شده کمک کند .
ماساژ سوئدی نیز به نوبه خود به چهار روش خاص تقسیم بندی می شود که عبارتند از :
ماساژ افلوراژ ، که ماساژی نرم لغزشی می باشد که باعث ارامش بافت های نرم می شود.
ماساژ پتریساژ ، که شامل مالش های چرخشی ، فشاری و مشت و مال می باشد که عموما بعد از ماساژ افلوراژ انجام می شود .
ماساژ اصطکاکی ، به ماساژ های عمیق و مالش های دورانی گفته می شود که باعث می شود لایه های رویی بافت ها با همدیگر اصطکاک پیدا کرده و باعث تسریع گردش خون شده و به درمان بافت های آسیب دیده و از بین بردن زخمها کمک می کند .
ماساژ تاپوتمان ، که شامل وارد کردن ضربات کوتاه ، آهسته و متناوب می باشد که با دستان مشت شده ، انگشتان دست و یا لبه ی کناری دستها انجام می شود .
۲) ماساژ درمانی ماهیچه ای – عصبی
این نوع ماساژ به منظور برطرف کردن علت های اصلی دردهای مزمن دستگاه عصبی و ماهیچه ها انجام می شود . ماساژ درمانی – ماهیچه ای بیشتر جنبه ی پزشکی داشته و نقاط مختلف بدن ( نقاط عضله ای و ماهیچه ای بدن ، سیستم گردش خون ، مشکلات بیومکانیکی و … ) را مورد هدف قرار داده تا صدمات حرکتی بدن که گاها بر اثر مداومت در انجام آنها به وجود آمده اند را رفع کند .
۳) ماساژ بافت عمقی
این ماساژ به منظور تسکین درد و رفع گرفتگیهای عضلانی بهترین گزینه می باشد . در ماساژ بافت عمقی از مالشهای آرام و اعمال فشار بر لایه های مختلف بدن ، ماهیچه ها و تاندون ها و دیگر بافت های عمیق بدن استفاده می شود .
با وجود اینکه ماساژ بافت عمقی نسبت به دیگر ماساژ ها دارای ریتم کمتری بوده اما می تواند بسیار مفید فایده بوده ، گرفتگیهای عضلانی را رفع کرده و به درمان صدمات ماهیچه ای و عضلانی کمک شایانی کند.
۴) ماساژ ورزشی
با استفاده از ماساژ ورزشی می توانید به بهبود عملکرد ماهیچه ها کمک کرده و انعطاف بدنیتان را تقویت کرده واز بروز آسیبهای جدی و صدمات به ماهیچه ها و عضلات جلوگیری کنید ، همچنین این ماساژ به رفع گرفتگی های عضلانی و درمان فشارهای ماهیچه ای کمک به سزایی می کند.
۵) ماساژ تایلندی
این نوع ماساژ عبارتست از اعمال فشار بر ماهیچه ها و بافت های عضلانی و مفاصل
که به منظور تسکین دردها و کاهش استرس از آن استفاده می شود .
۶) ماساژ سنگ داغ
در این نوع ماساژ از سنگ های با دمای بالا و یا به عبارتی داغ استفاده می شود که گرمای سنگها به همراه ماساژ در نقاط مختلف بدن می تواند بسیار آرامش بخش و تسکین دهنده باشد .
۷) ماساژ رفلکسولوژی
بازتاب درمانی و یا رفلکسولوژی به وسیله ی دست ، انگشتان و شست انجام می شود بدین طریق که بر نقاط خاص روی پا فشار وارد کرده و آنرا تحریک می کنند. برخی از متخصصین ماساژ درمانی بر این باورند که فشار آوردن بر این نقاط بخش های مختلف بدن را تحریک کرده و می تواند باعث بهبود وضعیت سلامتی و تندرستی افراد شود .
۸) ماساژ بارداری
ماساژ بارداری با حرکات ملایم و هماهنگ و بسیار تخصصی باعث کاهش تورم ها بدن خصوصا دست و پا ، تسکین دردهای ماهیچه ای و مفصلی زنان باردار می شود .
دوره آموزش ماساژ
با توجه به استقبال بینظیر مردم از مقوله ی ماساژ و ماساژ درمانی ، مراکز آموزشی بسیاری اقدام به ارایه ی دوره های آموزشی ماساژ نموده اند که در این میان مرکز آموزش مجازی پارس یکی از مراکز معتبر ارایه دهنده ی دوره ی آموزشی ماساژ می باشد .
این مرکز ضمن صرفه جویی در زمان و هزینه کلیه ی اطلاعات و روش های موثر ماساژ را به فراگیران آموزش داده و در پایان دوره نیز مدرک و یا گواهینامه آموزش ماساژ را به فراگیران دوره اعطا می کند .
برگزارکننده: مرکز آموزش مجازی پارس